HTML

Dr Halász Zsolt blogja

Össze-vissza gondolatok élet(em)ről, világról. Megérteni: világot, önmagamat.

Friss topikok

Linkblog

Eltűntem. Most szólnom kell

2019.06.22. 13:52 Dr Halász Zsolt Szekszárd

Sziasztok!

 

Ismét, mint mindig: tartósan eltűnök, életjelet sem adva. Rájöttem, annyira másképp gondolkodom mint a többség...lehet, hogy keveseknél jobbító szándékom, "világmegváltó" gondolataim előremozdítók lehetnek. DE szerintem a többség nem érti, nem ért meg.

Sőt, lényem lényege: a normák állandó feszegetése, szokatlan új aspektusból megvizsgálni, újragondolni megkövült szokásainkat, hagyományainkat, létünk, nemzetünk, kultúránk, ember(i)ségünk, civilizációnk pilléreit. Felfedni azok eredetét. Megkérdőjelezni az "Isteninek, természetinek" hazudott - valójában egyes emberek, csoportok által valaha önös érdekből gründolt, mára alaptörvénynek tűnő - korlátainkat...melyek évtizedek, évszázadok alatt társadalmak, szakmák dogmáivá, axiómáivá merevedtek. Ezzel inkább dühöt, ellenkezést, csakazértse effektust váltok ki.

Mivel utóbbiak vannak többségben, ezért vszínű több lesz a negatív erő, amit kiszabadítok, mint a pozitív. Ha a mérleg negatív, akkor épp az ellenkező hatást érem el. Az a legkevésbé sem izgat, ha valakik ezért megutálnak, megvetnek, nem szeretnek...akik ismernek, tudják milyen is vagyok valójában, hiteles-e amit írok, mondok, teszek?!

A KONKRÉT ESET, AMIÉRT ÍRNOM KELLETT:

 

A napokban elhatalmasodott a szúnyoginvázió miatti őrület, ismét fentről várták a népek a megoldást. Hát onnan jött: a szúnyogirtó repülőre, úgy tekintettek legtöbben, mint a normandiai partraszálló csapatokra. Facebookról vettem le egy posztot, szöveget, fotóval együtt:

"Orrszarvúbogár, a jogszabály szerint védett, épp agonizál, mechanikai sérülés nincs, szúnyogirtás volt, kékfehér röpülő HA-MEJ jelzéssel, deltametrines idegméreggel, a hivatalos tájékozatás szerint ennek a bogárnak épp vígan kellene sétálgatni... Hát szegény nem olvasta a hivatalos tájékoztatást..."

Véleményem:
Nálunk is mindenütt elpusztult rovarok hevertek reggelre, a fele(!) szúnyog.
1. Ez a méreg a semminél vszínű biztosan károsabb emberekre is. 
2. Honnan vesszük a bátorsàgot, hogy kényelmünkèrt ennyi àldozatot vàrunk el?! Mièrt gondoljuk, hogy nekünk több jàr, mint egy fának, bogàrnak, bàlnának?
3. Hàny madár elesége pusztult el? Hàny madár pusztul el ha netàn a haldokló rovarokból könnyűnek tűnő lakomát tart? 
4. Mennyiben hat ki mindez a táplálékláncra?
Szerintem itt, ezzel, ilyenekkel kezdődik az új vilàg: minél több kènyelmi vívmànyról kell(ene) lemondanunk, mert ki más vigyázzon a környezetünkre? Csak nekünk, embereknek van hatalmunkban. Minden más élőlény tőlünk függ, bennünket “szenved meg”.
Üdv
hzs

komment

Autóipari botrányok margójára

2017.11.19. 11:01 Dr Halász Zsolt Szekszárd

 
Miért is avassak be - akár vadidegeneket - gondolataimba? Kit érdekel?!
Alábbi sorok, - először csak önmagam számára összeállt értelmezését - egy e témába vágó heves beszélgetés után, úgy gondoltam nyilvánossá teszem.
Nem a német autók érzelemfűtött "szidása" írásom célja - előre bocsátom, Audin kívül minden német autómárka összesen 9 típusát tarto(tta)m eddig. Világunk tipikus példája lesz a német autógyártók jól felgöngyölt botránya, melytől, mint kályhától elindulok. 

Csodálkozom, hogy autóipari botrányaik (ld. legalul*) ellenére ugyanúgy veszik autóikat. 

E nagyvállalati csalásokat lefordítom hétköznapi életünkre, munkámra:

Ez pont olyan, mintha implantológusként - mivel nehezen ellenőrizheti azt a páciens, - a megbeszélt (és kifizetett) legdrágább svájci csontpótló helyett gyengébb minősègűt tennék be. Hiába végeztem is volna el akár sikeresen más anyaggal a csontpótlást (hozzáteszem az olcsóbbak csontosodási megbízhatósága, csontminősége bizonytalanabb), íratlan szerződésünket megszegtem volna: munkám lényegét, "lelkületét", pácienssel közös bizalmunkat hazugsággá silányítanám; páciensemet hülyének nézném....hogy 50.000Ft-tal több maradjon a zsebemben? - szembeköpném magam.
Megfosztanám önmagamat a nyugalomtól, ha nem érezhetem azt, hogy minden tőlem telhetőt megtettem. Ha saját (élet)feladatomat nem láttam el tisztességgel.
Szemléletem szerint inkább mindig adj többet a megállapodottnál; munkám tudásom-képességeim szerinti legtökéletesebb elvégzése a cél...lám, elég jól működik ezen egyszerű szemlélet :-)
Fent nevezett autógyárakat (majd' mindegyikről lehetne persze történeteket felhozni) nem tudom sajnálni botrányaik után, amit műveltek. Szisztematikusan hazudtak, csapták be, károsították meg ügyfeleiket, a világot. Direkt, alattomosan lassították a valós fejlődést.

Bukniuk kell(ene), így igazságos...még ha súlyos, szerteágazó következmènyei (tízezrek kerülhetnek utcára) lesznek is. Megtisztulàst fog hozni. A megtisztulásnak mindig ára van; ezt meg kell fizetni. Mindig, mindenkor.

 

Ez fontosabb az anyagi nyereségnél / veszteségnél is. A tisztaság, a hitelesség a lényeg; minden más csak múlandó máz.
Biztosan sokan nevetnek rajtam, de úgy érezném, bűnrészes lennék, ha termékeiket venném ezután. Mert őszinte bűnbeismerés, karakán kiállás nem volt részükről...talán ez a legnagyobb baj, nem a botlás. Csak a legkisebb költséggel akarják megúszni a kiderült "turpisságot". 
A közösségek, kis / nagy üzleti vállalkozások, nemzetek ugyanúgy működnek mint az egyes emberek: van hiúság, büszkeség, önérzet (ego), viszonyok, alá- fölérendeltség, szenvedély, stb. 
Akárcsak az emberi sorsban: minden tettünknek van következménye (a gerincesebbje vállalja is)...vállalatoknak, nemzeteknek is van felelősségük tetteikért. Anyagi előnyökért ne dagonyàsszunk a szarban; úgyis

visszaüt ránk, ha részesei vagyunk e mocsoknak! 

Nem látom-láttatom magam hibátlannak, felsőbbrendűnek. Sőt. Sokszor, és sok olyat tettem, amit megbántam, szégyellhetnék. De vállalom bűneimet, azokkal együtt vagyok én, Halász Zsolt: formálták személyiségemet, sorsom részei. Így tehettem szert előre vivő tapasztalatokra. 

Ez az értelme, merni kell hibázni!

De csak kíméletlen beismeréssel: önmagamnak, önmagunknak.

A német autógyárak ügyei, - aki nem ismerné, - tömören, tényszerűen:

» dízel botrány.  A  "csaló szoftver" érzékelte: ha kormánymozdulat nélkül nyomják a gázpedált az autóban, akkor próbapadon van. Ekkor autóik motorelektronikája károsanyag-csökkentett üzemmódba kapcsolva csak így volt képes produkálni az engedélyeztetéshez szükséges paramétereket.  (=valójában szarnak a környezetre és vevőik egészségére).
Sőt, cinikusan, hangzatos (Bluemotion, Bluetec, Blue Efficiency, etc) tűnő nevekkel sugalltak környezetbarátságot.
» az 5 autógyár 2.000 szakembere 60 munkacsoportban min. 5-10 éve egyeztette a "fejlesztéseket", lobbiztak...míg úgy kommunikáltak, mintha éles verseny lenne köztük. 
» közösen fogadtatták el eu-i standardként az autókba szerelendő pici, 8 literes AdBlue (károsanyagcsökkentő üzemanyagadalék) tartály-méretet, így akarva felvenni a versenyt a hibridtechnikával szemben, mondván a dízel tud ugyanolyan környezetbarát lenni. 
De a csaló szoftverrel, a próbapadon - motorjaikra károsabb működés mellett, - sokszoros mennyiségű AdBlue fogyott.
Míg valós használatban megtöbbszöröződött a károsanyagkibocsátás és töredékére csökkent az AdBlue fogyasztás:
- tudták: ilyen csekély AdBlue fogyasztás mellett nem is lehet környezetbarát (típusfüggően 2-6 ezer km-re lenne elég a 8 liter); 
- mivel így kisebb AdBlue tartály is elég lett, autónként 80-100 €-t spóroltak (az USÁban kötelező 16 literes is túl kicsi!); 
- Az autómotorok élettartamára, szervizigényére, teljesítményére kedvező hatással volt e csalás;
- így olcsóbb, kevéssé szervizigényes lett fenntartani csaló szoftveres autóikat.
» A legutóbbi német autóipari-politikai egyezséggel - melynek célja fenti problémák orvoslása lett volna, -  tovább süllyedtek szerintem: mondván csak szoftveresen meg tudják oldani előbbi problémákat. Az AdBlue tartály ettől nagyobb nem lett; az autó teljesítményére, szervizigényére jótékony sem lesz e szofverfrissítés...viszont az autógyárak számára ez a legolcsóbb.

komment

Levél nagylányomnak

2017.10.31. 15:30 Dr Halász Zsolt Szekszárd

Annuska, leírom mai megrendítő élményemet, egy beszélgetést...hátha jobban hat Rád, mint eddigi, szóbéli mondandóm.

Ma járt nálam egy gazdag európai országban élő magyar páciensem. Régóta elég jóban vagyunk, szoktunk beszélgetni: nyers őszinteséggel, lényegretörően. 65 éves értelmes hölgy, nagy élettapsztalattal, fordulatos élettel.
Történetén vele és asszisztensemmel együtt folytak könnyeink.
A hölgynek tizenéve készítettem implantátumos fogpótlásokat, rendszeresen ideutazott fogkőeltávolításra, kontrollokra is. De 1-2 év kimaradt, le kellett mondania hozzánk időpontjait, mert lánya - gyógyszercégnél jó pozícióban dolgozó intelligens, gyönyörű nő, - haldoklott; ő támogatta-ápolta. Májusban, 46 évesen halt meg. A létező legnívósabb egészségügyi ellátás és neves professzorok sem tudták meggyógyítani.
Elmesélte egész kálváriájukat, melynek részleteivel nem terhelnélek.
Tavaly szokásos nőgyógyászati szűrésen ultrahanggal kis alhasi folyadékgyülemet vett észre a nőgyógyász. Ezt kivizsgálások követték, 2-3 hét múlva diagnózis:
Tüdőrák.
Csak 2 momentumot ragadok ki:
- Betegsége/élete utolsó heteiben ki kellett jelölnie egy személyt, aki a végstádiumban, ha ő képességeinek híján lenne, döntést hozzon: esetleges  életmentő beavatkozásokba beleegyezni, vagy pont, hogy mellőzni...netán az életfunkciókat fenntartó gépek lekapcsolását engedélyezni, kérni. Mivel elvált, 24 és 15 éves gyermeke helyett Anyukáját kérte meg és tette rá e terhet: mondván
"Te adtál nekem életet, felhatalmazlak, hogy tégy legjobb belátásod szerint. Bárhogy is fogsz dönteni, jól döntesz; el is veheted az életet tőlem".
- A kórházban, végóráiban, a kínoktól már öntudatlan lánya fülébe súgva kérte anyuka: "add fel, ne szenvedj tovább", és elbúcsúzott tőle; majd hazament. 10 perc múlva ért haza, lakásába lépve csörrent a telefon: a lánya meghalt.
Hiába kérlelte fiatal kora óta lányát, hogy ne dohányozzon, a néhai leány válasza ennyi szokott volt lenni: "valamiben úgyis meg kell halni".
Hát, sikerült.

Úgy gondolom a Te egészséged, egymás egészsége nem kizárólagos magánügy. Mert nem tehetünk másokra olyan terhet, mely helyzet létrejöttéért nem ők felelnek:

képzelj el egy Anyát, - és most a Te Anyukádat is(!) -  akinek saját gyermeke szenvedéséről, haláláról kell döntenie...
Apukád

 

PS blog olvasóimnak: e valódi levelet intimitása miatt nem propagálom különösebben, de hiszem, hogy nagyon tanulságos, ezért osztom meg Veletek.

komment

49

2017.08.15. 16:02 Dr Halász Zsolt Szekszárd

Merthogy utolsó bejegyzésem címe: 40...életévemet épp akkor töltöttem be. 9 év telt el. "Csak". Már hónapok óta érlelődik bennem az újraírás; aztán kiderült, vannak akik olvas-gatják/-gatták/-gatnák is. Küldetéstudatom és mondanivalóm van. Most egyetlen behatás miatt támadt blogolhatnékom.

Néhai gyerekkori barátom Facebookon kiosztott egy általam megosztott cikk miatt (egy, az USÁban leállított atomerőműépítésről). Oly' színesen és hosszan most hadd ne szidjam magam, azaz hogy tudom egyáltalán a migránssimogató, mocskos Soros bérenc 444.hu-t elolvasni...hogy-hogy már nem vagyok rendes jobboldali mint rég. Amúgy a szélerőmű hülyeség, csakis az atom; meg úgyis itt van a Fidesz-Kánaán." 

Napi 6 újságot olvasok, hogy minél objektívebb képem legyen a világról. Minden újságban van igazság. És hazugság. Még a "hazug" újságíró sem feltétlenül (és csak a pénzért) hazudik! Az az ő igazsága, ő nem az én világomat éli és látja. Saját elméjének szűrőjén másképp lúgozódik át ugyanaz az igazság; más színű kép képződik bennünk ugyanarról a látványról. Sem ő, sem én nem tehetünk arról, milyen szűrőkkel vérteztek fel őseink.

 

1. Isten bizony nem haragszom barátomra, még rosszérzésem sincs. Inkább szomorúság, sajnálat. Közös múltunkból megmaradt szeretetem sem csorbult, ha találkoznánk örömmel megbeszélném - ha szóba áll még velem, 444 olvasóval:-)  Ide züllesztette a köznapi beszédet a politika: csakis beteges pénz- és hatalomvágyáért választ szét egyént, közösséget, nemzetet, nemzeteket ("egyéni" nemzet definíciómmal még nem terhelnélek): e cél mindent és bármit felülír. Még ha egzisztenciális és lelki-szellemi jövőnket fel is éljük így.

 

2. Gyermekkoromban valóban gyűlöltem a szocializmust. Igazságtalannak tartottam az egyenlősdit: hogy a tehetségesebbnek, szorgalmasabbnak ugyanannyi jusson mint annak, aki híján van ezeknek. Már árnyaltabb a szemléletem. Mert akinek több tálentum, vagy sikerorientáltság jutott, az nem az ő, - amennyiben én is annak vagyok mondható, - nem az én érdemem. Kaptam. Adomány szüleimtől, Istentől (Jahvétól, Allahtól), szocializációmtól. Hiszem, hogy bárki bármit elérhet. "Csak" tanulást, energiabefektetést igényel; sőt, kellőképp motiváltan személyiségünket is módosíthatjuk: hogy személyiségjegyeink, képességeink, világszemléletünk változásai segíthessenek céljaink kitűzésében, elérésében. DE: már az is az élet ajándéka, hogy megkaptam azt a képességet, hogy tudhatom, hogy én kontrollálom saját változásaimat, sorsomat, jóllétemet és képességeimet. Egy kishitűnek magyarázhatom, hogy álmai, boldogsága (mely benne kell meglegyen) elérésében csak a képzelet a határ, ha egy kilátástalan "szellemi-dobozban" éli életét és nem kapta meg a képességet arra, hogy észrevegye az észrevehetőt. Nem kapott egy speciális szemet. S ha már nekem jutott, neki nem, kutya kötelességem a vakot átsegíteni a zebrán, felelős vagyok érte.

Pl. köteles vagyok adózni (de nem bármennyit). Mert képességet kaptam értéket előállítani, mely képességet ő nélkülöz. És egy véletlen folytán én is születhettem volna vaknak...és Szíriába. Igen megtanultam, tudom: a boldogság, a jó párkapcsolat, a gazdagság, az egészség, a munkánk szeretete megtanulható, tenni kell érte. Ha meg beüt a krach? - az is értem van: figyeljek élesen, mit kell abból tanulnom. Hogy később még jobb legyen. 

 

3. Mindenkiben van jobb-, baloldalisàg, liberalizmus, anarchizmus, forradalmisàg, natur(al)izmus...és egyik túlnövi a többit. Igen, legkevesebb a baloldalisàgból van bennem, de a többiből mindből jutott :-) Mégis sokszor veszem észre magamon, hogy bizonyos dolgokban baloldali állàspontom van. Itt nem feltétlen a korcs magyar viszonyokra, hanem a klasszikus èrtèkrendekre gondolok! 
Egy embernek van 1.000 tulajdonsàga: túlsúlyos, kékszemű, optimista, szereti a kismellű szőkéket és a spenótot meg az operát, környezettudatos, jobboldali èrzelmű, utál körmöt vágni, etc....vagy mindegyiknek épp az ellenkezője. Hazánkban túldimenzionált a politikai beàllítottság; pedig semmivel sem fajsúlyosabb, mint a szemed színe. Csak egyetlen tulajdonsàgunk.
Van liberális, konzervatív, balos barátom, sőt nemzeti szocialista is. Nem is engedem, hogy ellentètet okozzon ez a - mesterségesen szított - baromság. Legyenek barátaim őszinték, becsületesek, humorosak, intelligensek, megbízhatóak, érdekesek...meg szeressük egymàst.
Ennyi az èlet.

 

komment

40

2008.02.24. 12:39 Dr Halász Zsolt Szekszárd


Ha nincs bajom, csinálok…így nem pontos. A hegyeket én állítom magam elé, mint legyűrendőt. Élvezem a nehézségeket. 40 éves lettem. Mostanra értettem meg, tanultam meg a (látható és láthatatlan) világ működését ( Márai, Füveskönyv!). Élvezem, mert a világ mindig a fontosa pillanatokban nyújt megoldást: betoppannak a megfelelő emberek, gondolatok az életembe. Az élet játék, csak néha fáj. Csak abszolút a hitem: az emberek és a világ segít. Persze én is igyekszem segíteni, mert ezért élünk mi így együtt.

A www.halaszlakas.com –on olvasható az építészhallgatóknak kiírt ötletpályázatom. Boldogsággal tölt el, hogy 30-40 végtelenül tehetséges, még attraktív egyetemista értem, az én álmomért töri az eszét. A díjért? – hiszem, ez csak egyik oka segítségüknek. A kihívás, alkotás, jövőképük egyvelege a múzsájuk. Minek kell ez nekem? Szekszárdot imádom, de be kell látni, nem egy király hely frissen végzett fogorvosnak…főképp, hogy nem akármilyen tehetségű ifjú titánokat csalok  klinikámra. Kertes, panorámás „szolgálati” lakások; egyedülálló felszereltségű munkahely ( tudományos munkához is ); Magyarország egyik vezető, családias légkörű magánklinikája  – így elég erős lesz a vágy idetelepülni? Most ez az álmom.

Miért egyetemistákkal terveztetek? Újszerű gondolatokat, utakat, megoldásokat várok. Irtózom a szokásos dolgoktól. A szokások az élet lépcsőjén tántorgók kapaszkodói: életük biztos pontjai, keretei, de egyben önmaguk korlátai.

            Rég írtam. Január: síelés, oldtimerek restaurálása, napi küzdelmek, kevés értékes érdekes ember, rendelőt nyitunk London belvárosában(!?), ötletpályázat…ezekkel töltöttem az időt. Szerencsémre a külföldi páciensek körüli időigényes szervezést (reptéri transzfer, szállásfoglalás, konzultáció, stb. http://www.fogpotlasklinika.hu/e_dentaltourism.htmlÁgiék teljesen levették a vállamról: „csak”  szájban dolgozom

Ja, meg fotóznom kell tanulni. Egy nemzetközi implantológiai kutatássorozat résztvevőjének kértek fel, profi fotókkal kell dokumentálnom + a szegedi egyetemi klinikán én fogom tanítani az implantológiai fogpótlástant, saját esetekkel színesítve + szakcikkeket illusztrálanó. http://www.magan-fogklinika.hu/mentor_centrum.html Utálok fotózni. Ennél már csak nézni utálom jobban; a non-plus ultrája ennek, mikor mások nyaralási vagy esküvői képeit kell megnéznem: az ottani pillanat varázsa, a színek-hangok-szagok, a lelkület átadhatatlan, így az élmény is. Az élmény lényege mélyen az utazóba ég, nem is értem minek fotózni azt? Egy saját utazási fotótól sem élhető át megint ugyanaz a katarzis. Viszont teljes a tiszteletem a fotóművészek iránt: ha láttatják a láthatatlant.

            Ehavi legszebb emlékem: 40. születésnapomra meglepetés-buli. Pedig (persze) nem kedvelem a név- és szülinapokat sem! – talán mégiscsak én nem vagyok normális?!  Ági Kedvesem szervezte: 4 legjobb barátom, a párjával, (Szegedtől Sopronig) csöppent bele egy hétköznapi estémbe. Mert számomra azt hiszem a barátság az egyik legfontosabb. Megpillantva őket az asztal körül, állítólag életem legbambább pofáját vágtam, földbe gyökerezett a lábam: hallottam agykerekeim kattogását…hogy hasonlítanak a barátaimra… milyen véletlen, hogy ők pont itt és most…a meglepetés örömétől percekig szólni nem tudtam. Köszönet érte.

            Végül egy kis dicsekedés + reklám: http://www.fogpotlasklinika.hu/udvozlo.html (mert a honlapunk áprilisig folyamatosan újul, ezzel is elég sokat kell foglalatoskodnom).

komment

CSAK HÍMNEMŰEKNEK!

2008.02.17. 11:55 Dr Halász Zsolt Szekszárd

 

Megvolt a hétvégén Mr.Rolls-Royce. Ténylegesen ez a beceneve. Dúsgazdag, Magyarország talán legértékesebb autógyűjteményével. 80 db volt neki. Betegsége után leépítette. Építési vállalkozó. Különleges fajta. Mindig csak önmaga számára épít(ett) luxusvillákat Budán, amiket „kikönyörögtek” tőle – egyenként pár millió ……………..dollárért. 8x költözött…

Mára kb 30db oldtimere maradt. Csak Rolls, és Bentley – mert az a legjobb. (Ha én ezt előbb tudom, csakis azt veszek.) Megszállott. Ők viszik előre a világot! Még a lányát is autóról nevezte el: Mercedes. Azért járatta Oxfordba, hogy tökéletes angoljával segítsen neki autóalkatrészeket felkutatni.

Csak a 2 legérdekesebbről. Maharadzsa-Rolls. 7-et építettek belőlük indiai mahardzsáknak 1930 körül, speciális felszereléssel: éjszakai tigrisvadászathoz, dzsungeltúrához. 2 van belőlük mára a világon. 1 millió EUR, ebből egy Bp-en. Egyébként egy kanadai mocsárból emeltette ki, hozatta ide annakidején.

A Luis-Rolls-Royce-a sem túl égő ( Luis=Napkirály): pár db épült a 1930-as években. Rokokó komód van benne; 24 karátos arannyal bevont kilincsek; a Rolls-Royce gyárból egy mérnök csempészte ki mostanság a ’30-as évek óta meglévő eredeti gobelin terveket – mert a plafon, az ülések, az ajtók, újrakészült, az eredetivel megegyező gobelin-szőtteseit 4 asszony csinálta éjjel-nappal 5 hónapon át. New-Yorkban, egy étterem előtt égett rommá pár éve, mert napjainkig használatban volt. Egy jóindulatú járókelő cigarettát dobott bele. Így viszont olcsó vétel lett. Az autó szinte kész…épp csak a motor nem működik.

A hét minden napján reggeltől estig 1-2 alkalmazottjával szereli, restaurálja autóit. Most, hogy ott voltam, egy Ferrari Mondial, egy Rolls Silver Spur és egy Bentley Arnage volt terítéken. A Bentley alkalmi vétel volt: Californiai autó, kilopták a motorját!!…anélkül senkinek sem kellett – kivétel neki.  Kinyomoztatta egy floridai barátjával, hova tűnt az eredeti motor. Már az is megérkezett!

 

Imádja-gyűlöli autóit. Mint a nőket szokás: ha nincs, vagy van, egyre megy – szenvedés mindenképp. Megtiltotta ismerőseinek hogy újabbakat hajtsanak fel neki. 1500-2000 munkaóra és millió küzdelem, keresgélés áll egy kész autó mögött. Gyűlöli a ráfecsérelt energiát; de csakis az eredeti gyári állapot helyreállítása az elfogadható eredmény. Minden egyes csavar galvanizált, stb. Szédület. Azért meg van az eredménye: a 4 infarktus.

Amúgy egy végtelen egyszerű ember. Törött ablakú (de be van fóliázva!) 15 éves Audi 90-essel jár. Azt szereti. Tényleg! Mert azzal nem kell küzdenie, mint a többivel. Az csak úgy szolgálja őt.

A ’90-es Lamborghini Diablo-ban 2800 km van. 1300km volt az út a bolognai gyárból Bp-ig. Lapos, nem tud kihajtani vele a hepe-hupás utcából (szerintem nem is akar). Az azóta beletett 1500 km-t a garázsban előre-hátra járatva tette bele: mert havonta mozgatni kell, mert kenés nélkül a csapágyak, fogaskerekek rozsdásodnának. A felesége haragszik, ha arra ébred 3-kor, hogy a férje nem alszik mellette: felkelt, hogy gyönyörködjön a Lamborghinikben. Mert 2 van!

Stb.stb.stb.stb.

komment

Dalitól Zürichig

2007.12.30. 23:17 Dr Halász Zsolt Szekszárd

 

 

Karácsony múlt. Csodás havas minden. (Dali utálta e rideg színtelenséget. Próbálom őt is megérteni, a szocializációját, meg minden, de nem megy. Számomra a hónál nincs szebb. Azért ha nem is egy húron pendülünk, a feleségének vásárolt spanyolországi - Gerona mellett - kastélyát látni kell!) Szilveszter . Utálom: kötelező jókedv, mondvacsinált ünneplés - ha épp ekkor nincs kedvem, fekete bárány vagyok?

Bár karácsony is huncut: a canterbury érsekkel történt BBC-s beszélgetésből megtudhattuk, hogy nem voltak három királyok, Jézus nagy valószínűséggel nem ekkor született, Betlehemben nem is volt hideg. Végig könyökölték-acsarkodták a népek a karácsonyi bevásárlást, gyorsan a fa alá zuhantak „ünnepelni”, sok házasságban évközben nincsenek annyit összezárva, hogy ennyit veszekedjenek, mint a szeretet ünnepén  - amúgy minden oké. Cinikus? Tényszerű! Mégis szeretem. Az évi rendes rohanásban szünet, mert a klinika bezárva, ezért nem zaklathat senki (kivétel egy mai, az ünnepi ebédnél letört frontfoggal, egy ismerős ismerősének az ismerőse…). De a fő: van idő találkozni rokonokkal, akikre sajnos nem jut évközben idő. Hiszem, hogy nem véletlenül botlunk életünk során egymásba még idegenekkel sem; a vérségi kötelékben materializálódik is e sorsszerűség; felelősség egymásért. Sajnos sok családban – nálunk is – van némi el nem fogadás a mosolyok mögött; rosszabb esetben  kötelességből, illemből találkoznak egyesek össze, pedig a hátuk közepére sem… Kutya kötelességem elfogadni olyannak a másikat amilyen (a nem rokont is). Ha nem sikerül, én vagyok képtelen, nem a másik a hibás – akkor kerülnöm kell. Ha személyiségjegyek alapján két egyén közt lélektani „távolságot” állapíthatunk meg, én ugyanolyan messze vagyok a másiktól, mint ő éntőlem. Ha csak egyik képes e távolságot elfogadni, a másiknak is ott van a lehetőség ugyanezen távolság elfogadására. Úgy színes a világ, hogy sokfélék vagyunk. Igyekszem toleráns lenni.

            Zürichben jártam. A világ 4. legnagyobb implantológiai cége, a Zimmer meghívására( http://www.fogpotlasklinika.hu/implantacio.html ) . Európa, Afrika, Ázsia  50 jónevű implantológusát gyűjtötték össze; ötletgyártást vártak, merre fejlődjön a Zimmer. Hát, szerintem nem eleget profitáltak belőlünk, viszont gyönyörű hétvégét kaptunk ajándékba. Magdits Gyuri barátom szerint az adventi kisváros, Gottlieben, ahol laktunk, oly szép volt, hogy már csak a Jézuska hiányzott. Jóbarátokkal beszélgethettem szakmáról, világról, nőkről, autókról (ja, egyik hobbim az oldtimerek), nevetgéltünk…mi kell még? A pazarul rusztikus 4v.5*-os szálloda csak a dubai kollégáknak volt „lepusztult”  - milyen érdekes csillogó világból érkeztek; mert ez a hotel a 400 évével hódított.

            Az ünnepek , a nyaralás a gyerekeimé, a gondolkodásé, olvasásé, töltekezésé. Így felváltva. Minden nap min. 1 órát a klinika dolgaival kell foglalkoznom (ma hajnal 2.30-ig): a nyugalomban kitaláljak új árlistát, új stratégiát, fejlődési irányt. Jelentem megvan 1 évre előre ( http://www.fogpotlasklinika.hu/udvozlo.html ). Szakmai cikkek ilyenkor nincsenek. De adok a lelkemnek könyveket. Platón műveket hozott Jézuska, ezt olvasom; közben oldtimeres könyvvel lazítok, míg Diana Krall zenél. Járok Bp-re kb. kéthetente érdekes veteránautós helyekre: dúsgazdag gyűjtőkhöz, restaurátor műhelyekbe. A következő blog lehet erről szól majd, mert különleges emberhez vagyok meghívva, nem hiszem hogy mély benyomások nélkül térek vissza…akkor ez lehet hogy fiús blog lesz?!

            Talán jobb is így hetek távlatából blogolni!? - a felszínt letörölték a hétköznapok,  s a lényeg marad.

hzs

komment

Megkéstem

2007.12.29. 01:14 Dr Halász Zsolt Szekszárd

 

Úgy gondoltam vala', hogy havi kb. 2x írok. Nem jött be; túl tömény az életem. Soha ennyit nem implantáltam '94 óta, mint decemberben. Már ez is sok időt+energiát kíván; sokszor éjszakánként implantációt terveztem( http://www.fogpotlasklinika.hu/nobelguide.html ). A laborunkat is majd szétszakítottuk a cirkónium pótlások (http://www.fogpotlasklinika.hu/eset.html ) sikere miatt. Munkám =hobbim. De sokminden más érdekel, a kedvencemről mesélek.

            Nov. eleje, Debrecen, 3 napos személyiség-fejlesztő(?) szeminárium. Menis nevezetű, karizmatikus, Londonban élő egyiptomi tartotta, napi 12 órában. Ma is elszorul a torkom a meghatódástól ha rágondolok. Nem a szokásos gazdagság-siker-érvényesülés célja volt. Légy boldog, tudatos, kiegyensúlyozott, tapasztald meg A SZERETETET – nyálasan hangzik? Elmondhatatlan mit tapasztaltam meg magamról, a világról, másokról, a korlátaimról (ez régóta életfeladatom!)…a kiegyensúlyozottság mellékterméke lehet a siker, dönthetsz, akarod-e? – mert nem is oly fontos. Mindenem megvan, furcsa hogy pont én mondom, ? – pedig nincs számomra a pénznek nimbusza; érzelem mentes a viszonyom hozzá; csak szám, mely mértékegysége a forint; szabadságom eszköze.

Közhiedelem: a gazdagok boldogtalanok; pedig sok a kedves, segítőkész, normális, jókedélyű. A siker tanulható, egyszerű szabályokkal! Ha személyes környezete számára építő, miért kivetnivaló? Irigység? – a sikeres ember ellen irányuló negatív érzés, amitől az irigy szenved! – nem kell foglalkozni vele; az irigy ember baja, ismerje fel, küzdjön ő önmaga érzése ellen. Az élet helyzeteket teremt, a viszonyunkat ezekhez elhatározásunk, hozzáállásunk szabja meg (ld. Az élet szép c. film). Negatív érzelem fűz személyhez, eseményhez, tárgyhoz, stb. (gyűlölet, irigység, féltékenység, félelem, etc.)? Én magam váltom ki ezen érzéseket! Nem az ok a hibás, hanem én! Másképp is felfoghatnám. A kuzuson alig foglalkoztunk pénzzel/sikerrel. Sokak boldogulásának gátja a pénzhez való negatív viszony, a belénk nevelt hülyeségek/sztereotípiák (pénz nem boldogít; teve a tű fokán…,stb.) miatt. Miért pazarolok ennyi szót mégis a nem is oly fontos pénznek? Mert a világhoz/helyzetekhez/ problémákhoz való viszony objektív mérőszáma. Milyen a pénzhez a viszonyod? Ft-ban precízen mérhető: mennyid van? Kevés/ elég/ sok? Mert gyakran hasonló hozzáállási problémáink vannak az élet más területein is.

A Ft-ot mindannyian értjük, így ebből az irányból közelítettem a témát; a kuzus témáinak ez csak a töredéke. A többi elvontabb, de sokkal fontosabb. Bűntudat; feldolgozatlan lelki terhek; szülőktől/társadalomtól örökölt kóros/káros gondolkodási minták; merj, a világ(mindenség) segít; komfort zónádból lépj ki, stb. El kell menni, részt venni!

 E szemináriumra jutásunk (Ágival) érdekes. Fura férfibarátság alakult ki 1 éve 5 férfi (köztük én is) közt. (Egyikük A.J.Christian - vkinek e név mondhat vmit beállítottságunkról). Közülünk Zoli részt vett Menis kurzusán. Vagyonos lévén, elhívta és fizette Menis összes költségét, barátjainak és alkalmazottainak felajánlotta az ingyenes részvétel lehetőségét. 50-en voltunk. Zolival életemben 3-4-szer találkoztam, és barátomnak nevezem?! Meglepődtem az idő és számok jelentéktelenségén, mikor átgondoltam a velük töltött időcskét – főképp barátságunk mélységéhez képest (nehezen barátkozom). Első találkozása ötünknek, egy Abádszalókon végigbeszélgetett hétvégén volt,  életem egyik legkedvesebb emléke, mert hihetetlen bensőséges, mély barátságokra leltünk…4 „ikertestvérem” lett. Nem  vagyunk napi kapcsolatban, valahol ők mégis vannak „nekem”.

Márciusban jön Menis ismét. Kötelességem ezután e katartikus lehetőséget, tapasztalást, örömöt klinikám dolgozóinak(http://www.fogpotlasklinika.hu/kollektivank.html ) megadni, hátha élnek vele. Majd tudósítok…

hzs

 

komment

Blog és én?!

2007.11.06. 15:55 Dr Halász Zsolt Szekszárd

Klinikám online-marketingjében szakértő srácok ajánlották, hogy blogoljak. Gondolkodtam + kérdezgettem…mindenki bíztatott! Ha érdekes közlendőm lenne is, nehéz az egyensúlyozás. Nem vagyok politikus, hogy csak a marketingért írjak (meg az egyik legsikeresebb magyar magán klinikának szüksége van erre?). Ha őszintén írok, lehetek csak hiteles. És kíméletlen, tényszerű, érzelem mentes igyekszem lenni nemcsak másokkal, leginkább önmagammal. Munkámnál is fontosabbnak tartom személyiségem tudatos megismerését és a világ(mindenség)gel való kapcsolatom alakítását. Határozott, az általánostól gyakorta jelentősen eltérő a szemléletem. De hol az a határ, ahol még nem lesz önmagam számára káros az efféle kitárulkozás? Ha tényleg olvasni fogják e blog-folyamot (patak?), sokan rám csodálkoznak majd, hogy mik nem érdekelnek? Sokan megszeretnek; másoknak elfogadhatatlan lesz világlátásom…akiknek esetleg eddig olyan „aranyosnak” tűntem. Szóval, kell ez nekem? Hát ezen agyaltam fél évig. Döntöttem: lesz blog. Mit veszíthetek? Néhány olyan ember fog kerülni, aki eddig - engem félreismerve - kereste barátságom? Egyesek elkerülik majd a klinikám, mert másként gondolkodom mint ők, és elveszítem szimpátiájukat? - rosszul tennék, mert szaktudásunk, klinikánk egyedülálló felszereltsége attól még őrajtuk is segíthetne.  Viszont nyerhetek értékesebb, mélyebb kapcsolatokat. Szerencsére klinikánk abszolút túlterhelt, néha hónapokat kell várni bizonyos kezelésekre, így megkockáztathatom e játékot. Ha szokatlan látásmódom egyeseknek könnyebbé tesz pillanatokat, már megérte. De ugyanúgy remélek én is épülni az együttgondolkodásból – mert viszont várom a(z akár provokatív) reakciókat! Remélem így, közösen terelgetjük a folyamunkat.

Politika nem lesz. Utálom, hogy jobb- és baloldali gyűlöli egymást. Az élet 1000 szeletéből a politikai beállítottság csak egy a sokból. Barátságok mentek tönkre ilyen hülyeségen: lelkileg közelállók éppen csak pártállásban különböztek…hittek ámokfutó, hatalom és pénzéhes politikusoknak…kettétört egy ország lelkileg; pedig egy a célja mindenkinek: BOLDOGulni.

Hobbik+ amiket szeretek (olyan mint embert barátjáról): Müller Péter, A J Christian, Hamvas Béla, Márai Sándor, klasszikus zene, öreg autók, halak, madarak, japán juharok, természet, hó, hegyek, köd, imádok síelni (de csak középszerűen tudok).

Nem tudom még milyen rendszeresség lesz az írásokban. Kíváncsian várom a folytatást.

komment