HTML

Dr Halász Zsolt blogja

Össze-vissza gondolatok élet(em)ről, világról. Megérteni: világot, önmagamat.

Friss topikok

Linkblog

49

2017.08.15. 16:02 Dr Halász Zsolt Szekszárd

Merthogy utolsó bejegyzésem címe: 40...életévemet épp akkor töltöttem be. 9 év telt el. "Csak". Már hónapok óta érlelődik bennem az újraírás; aztán kiderült, vannak akik olvas-gatják/-gatták/-gatnák is. Küldetéstudatom és mondanivalóm van. Most egyetlen behatás miatt támadt blogolhatnékom.

Néhai gyerekkori barátom Facebookon kiosztott egy általam megosztott cikk miatt (egy, az USÁban leállított atomerőműépítésről). Oly' színesen és hosszan most hadd ne szidjam magam, azaz hogy tudom egyáltalán a migránssimogató, mocskos Soros bérenc 444.hu-t elolvasni...hogy-hogy már nem vagyok rendes jobboldali mint rég. Amúgy a szélerőmű hülyeség, csakis az atom; meg úgyis itt van a Fidesz-Kánaán." 

Napi 6 újságot olvasok, hogy minél objektívebb képem legyen a világról. Minden újságban van igazság. És hazugság. Még a "hazug" újságíró sem feltétlenül (és csak a pénzért) hazudik! Az az ő igazsága, ő nem az én világomat éli és látja. Saját elméjének szűrőjén másképp lúgozódik át ugyanaz az igazság; más színű kép képződik bennünk ugyanarról a látványról. Sem ő, sem én nem tehetünk arról, milyen szűrőkkel vérteztek fel őseink.

 

1. Isten bizony nem haragszom barátomra, még rosszérzésem sincs. Inkább szomorúság, sajnálat. Közös múltunkból megmaradt szeretetem sem csorbult, ha találkoznánk örömmel megbeszélném - ha szóba áll még velem, 444 olvasóval:-)  Ide züllesztette a köznapi beszédet a politika: csakis beteges pénz- és hatalomvágyáért választ szét egyént, közösséget, nemzetet, nemzeteket ("egyéni" nemzet definíciómmal még nem terhelnélek): e cél mindent és bármit felülír. Még ha egzisztenciális és lelki-szellemi jövőnket fel is éljük így.

 

2. Gyermekkoromban valóban gyűlöltem a szocializmust. Igazságtalannak tartottam az egyenlősdit: hogy a tehetségesebbnek, szorgalmasabbnak ugyanannyi jusson mint annak, aki híján van ezeknek. Már árnyaltabb a szemléletem. Mert akinek több tálentum, vagy sikerorientáltság jutott, az nem az ő, - amennyiben én is annak vagyok mondható, - nem az én érdemem. Kaptam. Adomány szüleimtől, Istentől (Jahvétól, Allahtól), szocializációmtól. Hiszem, hogy bárki bármit elérhet. "Csak" tanulást, energiabefektetést igényel; sőt, kellőképp motiváltan személyiségünket is módosíthatjuk: hogy személyiségjegyeink, képességeink, világszemléletünk változásai segíthessenek céljaink kitűzésében, elérésében. DE: már az is az élet ajándéka, hogy megkaptam azt a képességet, hogy tudhatom, hogy én kontrollálom saját változásaimat, sorsomat, jóllétemet és képességeimet. Egy kishitűnek magyarázhatom, hogy álmai, boldogsága (mely benne kell meglegyen) elérésében csak a képzelet a határ, ha egy kilátástalan "szellemi-dobozban" éli életét és nem kapta meg a képességet arra, hogy észrevegye az észrevehetőt. Nem kapott egy speciális szemet. S ha már nekem jutott, neki nem, kutya kötelességem a vakot átsegíteni a zebrán, felelős vagyok érte.

Pl. köteles vagyok adózni (de nem bármennyit). Mert képességet kaptam értéket előállítani, mely képességet ő nélkülöz. És egy véletlen folytán én is születhettem volna vaknak...és Szíriába. Igen megtanultam, tudom: a boldogság, a jó párkapcsolat, a gazdagság, az egészség, a munkánk szeretete megtanulható, tenni kell érte. Ha meg beüt a krach? - az is értem van: figyeljek élesen, mit kell abból tanulnom. Hogy később még jobb legyen. 

 

3. Mindenkiben van jobb-, baloldalisàg, liberalizmus, anarchizmus, forradalmisàg, natur(al)izmus...és egyik túlnövi a többit. Igen, legkevesebb a baloldalisàgból van bennem, de a többiből mindből jutott :-) Mégis sokszor veszem észre magamon, hogy bizonyos dolgokban baloldali állàspontom van. Itt nem feltétlen a korcs magyar viszonyokra, hanem a klasszikus èrtèkrendekre gondolok! 
Egy embernek van 1.000 tulajdonsàga: túlsúlyos, kékszemű, optimista, szereti a kismellű szőkéket és a spenótot meg az operát, környezettudatos, jobboldali èrzelmű, utál körmöt vágni, etc....vagy mindegyiknek épp az ellenkezője. Hazánkban túldimenzionált a politikai beàllítottság; pedig semmivel sem fajsúlyosabb, mint a szemed színe. Csak egyetlen tulajdonsàgunk.
Van liberális, konzervatív, balos barátom, sőt nemzeti szocialista is. Nem is engedem, hogy ellentètet okozzon ez a - mesterségesen szított - baromság. Legyenek barátaim őszinték, becsületesek, humorosak, intelligensek, megbízhatóak, érdekesek...meg szeressük egymàst.
Ennyi az èlet.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drhalasz.blog.hu/api/trackback/id/tr212750328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása